Wat is digitale toegankelijkheid?
Digitale toegankelijkheid betekent dat je gelijke kansen voor al je digitale gebruikers creëert. Dat je websites, apps en software bruikbaar zijn voor iedereen: óók voor mensen met een beperking. Deze beperking kan fysiek zijn, zoals visuele, auditieve, motorische of spraakhandicaps, maar ook cognitief of neurologisch, zoals een angststoornis. Digitale toegankelijkheid is niet alleen een ethische plicht, maar in veel gevallen ook een wettelijke verplichting. Bij Bikkelhart volgen we de richtlijnen van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG).
Design
Een duidelijk letterype, genoeg contrast, verhelderende iconen en de juiste uitlijning. Bij design denk je al gauw aan het uiterlijk van je website. Maar er valt ook veel te winnen op gebied van gebruikservaring in formulieren, knoppen, pop-ups en nog veel meer.
Content
Hoe maak je je content toegankelijk voor iedereen? Bij tekst gaat het om een duidelijke structuur, en actief, het liefst B1-taalgebruik. Maar ook achter de schermen is het belangrijk dat je alles goed inregelt met de juiste headertags bij koppen, alt-tags bij afbeeldingen en ondertiteling bij video’s.
Techniek
Met de juiste techniek, zorg je dat iedereen je website goed kan gebruiken. Denk daarbij aan functionaliteiten voor slechtziende mensen met een screenreader of mensen die geen toetsenbord kunnen gebruiken.
Waarom digitale toegankelijkheid?
Gebruiksvriendelijker
Hoe toegankelijker je website, hoe sneller en makkelijker jouw gebruikers hun digitale doel bereiken. En jij dus ook!
Beter vindbaar
Digitale toegankelijkheid wordt ook steeds belangrijker voor Google. Hoe toegankelijker jouw website, hoe beter je SEO-score.
Meer omzet
Met een digitaal toegankelijke website zorg je dat meer mensen gebruik kunnen maken van je product of dienst. En dat betekent meer omzet.