Sluit

Wij antwoorden meestal binnen 48 uur!

Content

Content creëren: de 7 meest gemaakte fouten

Een TikTok account maken omdat ‘Iedereen het doet’, geen data gebruiken of alleen maar over je product praten... Laten we eerlijk zijn: als het op content creëren aankomt, maken we allemaal wel eens een foutje. We nemen je mee in de 7 meest gemaakte contentcreatie fouten, zodat jij ze voortaan ontwijkt!

 

26 september, 2023
Door Liset de Boer
Door Liset de Boer

1. Alleen content creëren over je dienst of product 

Het lijkt zo logisch. Je wil meer klanten of meer verkopen, dus je schrijft een artikel of maakt een video over je product of dienst. Maar je doelgroep wil helemaal niet lezen hoe goed jouw product is. Ze willen problemen oplossen en doelen bereiken. En raad eens? Jouw product of dienst kan daarbij helpen!

Neem Bikkelhart en deze blog als voorbeeld. Wij helpen klanten met het bedenken van een contentstrategie en het creëren van content. We zouden natuurlijk een blog kunnen schrijven over hoe goed wij zijn in het maken van een slimme strategie. Maar in plaats daarvan, delen we een blog over contentcreatie fouten. Natuurlijk, we hinten subtiel naar onze diensten, maar we begrijpen dat het niet alleen om ons draait. ;)

2. Geen data gebruiken 

Met minder content, meer effect hebben. Dat klinkt misschien too good to be true, maar het kan echt. Een van de valkuilen van contentcreatie is alleen op je onderbuikgevoel afgaan. Je schrijft bijvoorbeeld een blog zonder een zoekwoordonderzoek te doen of je filmt een Instagram videoreeks voor 8 weken zonder dat je het concept hebt getest bij je doelgroep. 

Onze tip: duik altijd even de data in en zoek uit waar je doelgroep op zoekt en welke woorden ze gebruiken. En wil je een langer lopend format uitrollen? Test dan van tevoren of je doelgroep het idee net zo leuk vindt als jijzelf.

3. Altijd en overal actief willen zijn

Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat, X, je eigen website en misschien ook een app… Het lijkt wel alsof je tegenwoordig overal actief moet zijn, toch? Niet per se. Dat het kanaal bestaat, betekent niet automatisch dat je erop actief moet zijn. Komt jouw product goed tot zijn recht op beeld? Dan haal je waarschijnlijk het meest uit visuele kanalen zoals YouTube, Instagram en bijvoorbeeld Pinterest. 

Kijk bij de keuze voor je kanalen ook naar de leeftijd van je doelgroep, hun online gedrag en je concurrenten. Als al je concurrenten actief zijn op bijvoorbeeld Instagram, is dat misschien een signaal dat dit kanaal ook goed past in jouw contentstrategie. Maar, laat je niet beperken door wat je concurrenten doen. Misschien durven zij een bepaald kanaal (nog) niet aan, maar valt hier voor jou wel veel winst te halen. Durf keuzes te maken en concentreer je op de kanalen waar je de meeste impact kunt maken.

4. Content niet hergebruiken

Goede content creëren kost tijd, dus verspil je tijd niet. Als je flink wat uren hebt besteed aan een webinar, is het natuurlijk zonde als je er daarna niks meer mee doet. Een webinar kan dienen als bronmateriaal voor social media snippets, een whitepaper en een FAQ-blog. Schrijf je een blog met 5 tips? Dan zijn dat bijvoorbeeld al 5 aparte social posts! 

5. Niet verder denken dan blogs

“We kunnen wel weer eens een blog schrijven” horen we vaak als we beginnen over content creëren. En hoewel  blogs geweldig zijn, je leest er nu immers ook een, zijn er veel meer opties als het op content maken aankomt. Giet je boodschap eens in een ander format. Bedenk een quiz, maak een template of vertel je verhaal in een fotostrip – zoals wij deden met onze heractivatie e-mailcampagne!

6. Bang zijn voor AI

Als copywriters bij Bikkelhart moesten we ook even slikken toen ChatGPT lanceerde. Maar in plaats van bang te zijn voor AI en alle ontwikkelingen, gebruiken wij het in ons voordeel! Hele blogs en guides laten schrijven is geen slim idee: dat hebben zoekmachines (en oplettende lezers) zo door. Maar door de juiste prompts te gebruiken kan een tool als ChatGpt je wel helpen met:

  • inspiratie voor nieuwe content
  • bestaande content optimaliseren
  • content vertalen
  • content optimaliseren voor SEO
  • content in de juiste tone of voice zetten


WriteSonic schreef een duidelijke en uitgebreide blog (met voorbeelden!) over hoe je slimme prompts maakt. 

7. Je niet aan je eigen strategie houden

Misschien een inkoppertje, maar toch het noemen waard: zorg voor een goede contentstrategie. Weet voor wie je de content maakt, met welk doel en op welke kanalen je dit deelt. Gokken met content is zonde van je tijd en geld. Je moet er even voor gaan zitten, maar daarna pluk je de vruchten van de strategie. 

Weet je niet waar je moet beginnen? Wij helpen je graag op weg. Met onze ‘content raket’ werk je in 7 stappen toe naar een concrete en duidelijke contentstrategie. Klinkt dat jou als muziek in de oren? Stuur dan een berichtje naar Liset

Door Liset de Boer
Liset begon haar online copywriter avontuur lang geleden met One Direction. Op Tumblr had ze de op één-na grootste blog van Nederland. Gelukkig mag ze bij Bikkelhart over andere dingen schrijven. Van social media post tot producttekst en van oneliner tot volledige website: het kan voor haar niet afwisselend genoeg.

Hoeveel Bikkelhart heb je nodig?

Bikkels zijn er in allerlei soorten en maten. Designers, Marketing Automation- en Conversie Specialisten, Copywriters en Front-end Developers. We zijn afzonderlijk sterk, maar nog krachtiger als je ons combineert. Samen maken we van jouw project een succes.

We antwoorden meestal binnen een werkdag!