Sluit

Wij antwoorden meestal binnen 48 uur!

Blog Header (1) Linkedin (3)

Video's maken met AI: hoe doe je dat?

Je hebt ze vast al wel ergens voorbij zien komen: video’s gemaakt met kunstmatige intelligentie. Maar hoe doe je dat zelf, een video maken met AI? Designer Daniel vertelt je alles wat je moet weten en deelt zijn favoriete tools.
23 september, 2024
Daniel
Daniel

Fotografie en video: van de prehistorie tot nu

Stel je dit voor: ergens in een bos duizenden jaren geleden, ziet iemand de zon opgaan. Om dit prachtige moment te vereeuwigen, vormt diegene met duimen en wijsvingers een vierkant en kijkt er doorheen. Er gebeurt vrij weinig. Maar toch, zonder het te weten, is zojuist het allereerste "camera frame" in de geschiedenis gemaakt.

Eeuwen gaan voorbij. In het oude Griekenland beschrijft Aristoteles hoe zonlicht door een klein gaatje een omgekeerd beeld projecteert, en de camera obscura is geboren. Dan, in 1872 zet Eadweard Muybridge 24 camera's langs een renbaan om een galopperend paard vast te leggen. Dit levert de eerste film in de geschiedenis op. 

In 1895 schrikken toeschouwers van een aanstormende trein bij de eerste filmvertoning van de Lumière broers. Het filmtijdperk is begonnen! De 20e eeuw brengt films met geluid, technicolor en de Hollywood gekte. En dan nu, in de 21e eeuw, zijn we aangekomen bij de volgende revolutie: AI-video. 

De opkomst van AI video's

Runway, een van de nieuwste AI-tools, kan nu op basis van een aantal regels tekst of een bestaande afbeelding volledig nieuw bewegend beeld genereren. De toekomst die we ons jarenlang hebben voorgesteld, wordt nu vormgegeven door AI. En dat is nog maar het begin!

Video's maken met AI, wat is dat?

AI-videogeneratie is een techniek waarbij kunstmatige intelligentie video’s maakt of bewerkt op basis van simpele input, zoals tekst of afbeeldingen. AI gebruikt enorme hoeveelheden data van eerdere video's om te leren hoe beweging, licht, en objecten eruit moeten zien. Op basis van die data, ‘bedenken’ AI-tools nieuwe video’s. Dit betekent dat je nu ook zonder kennis van videobewerking je eigen video’s kan maken. Dat klinkt natuurlijk exciting! Maar welke tools heb je daar dan voor nodig? .

Beste AI video tools

AI-videogeneratie is booming. Er zijn ontelbaar veel apps en websites die claimen dat ze kwalitatieve AI-video’s kunnen maken, en bijna dagelijks komen er meer diensten bij. Het is logisch, want de vraag is groot. Welk bedrijf wil er nu niet sneller en makkelijker video’s maken? Misschien zie jij door de AI-gegenereerde bomen het bos niet meer en denk je ‘Welke software moet ik kiezen om te beginnen met het maken van AI video’s?’ Geen zorgen, we hebben een aantal populaire tools voor je vergeleken!

beste AI video tools
Overzicht met beste AI video tools

Hieronder lees je meer over de beste AI-video tools. Van potentiële toppers tot de tool die op dit moment met kop en schouders boven de rest uitsteekt. 

Sora van OpenAI 
Sora AI is een krachtige nieuwe tool van OpenAI, het team achter ChatGPT. Hoewel we Sora nog niet kunnen gebruiken, wordt er al veel over gesproken vanwege de potentie om de beste AI video tool ooit te worden. Er gaan zelfs geruchten dat de lancering is uitgesteld tot na de Amerikaanse verkiezingen, omdat de tool zo krachtig is dat het mogelijk gebruikt zou kunnen worden voor het maken van levensechte nepvideo's die mensen kunnen misleiden.

De nieuwsorganisatie WSJ legt kort SORA uit aan de hand van gegeneerd AI beeld


Première
Adobe Premiere Pro werkt aan nieuwe generatieve AI-functies die binnenkort beschikbaar komen. Het gaat om functies zoals:

  • Generative Extend, waarmee je eenvoudig extra frames kunt toevoegen om clips langer te maken.
  • Object Addition en Removal, waarmee je objecten kunt verwijderen of toevoegen in een scène.
  • Text to Video, waarmee je door middel van tekst prompts volledig nieuwe video's kunt genereren.

Deze AI-functies helpen om de geestdodende taken in het editproces te automatiseren en het creatieve proces sneller te maken. Hoewel deze functies nog niet officieel zijn uitgebracht, verwachten we dat deze een grote impact gaan hebben op de videoproductie-industrie​.

Adobe toont de aankomende AI-functies voor Premiere op hun YouTube-kanaal


Luma Labs’ Dream Machine
Luma Labs heeft de Dream Machine gelanceerd, een geavanceerde AI video generator die realistische video’s creëert op basis van tekstprompts en afbeeldingen. Goed nieuws: deze innovatieve tool kun je nu al gebruiken. Dream Machine is getraind op video’s in plaats van op statisch beeld, daardoor is de output van hoge kwaliteit. 

Binnenkort beschikbaar in Luma Dream Machine - krachtige bewerkbaarheid en intuïtieve bediening! Hier is een voorproefje!


En last maar zeker not least:

Runway Gen-3 Alpha
Runway's nieuwste release, Gen-3 Alpha, valt op als een baanbrekende vooruitgang in video-generatie technologie en is nu (september 2024) de beste video generatie tool op de markt. De kracht van Gen-3 Alpha ligt in het AI-systeem dat de video’s produceert. Hiermee creëer je beelden met fotorealistische mensen en gedetailleerde scènes. Jij kan nu dus content produceren die niet alleen visueel indrukwekkend is, maar ook rijk is aan verhaal en impact heeft op jouw doelgroep. Het zal niet als verrassing komen dat Runway de tool is die wij het meest gebruiken wanneer het gaat om AI video’s maken. ;)

Met Gen-3 Alpha kun je nu een bestaande video als richtlijn gebruiken om nieuwe uitvoer met tekstprompts te genereren. Van vormen en bewegingen tot een hele nieuwe stijl! 

 

Amerikaanse filmmaker George Lucas
Amerikaanse filmmaker George Lucas

Creativiteit en de human touch staat nog steeds voorop

George Lucas, het wereldberoemde brein achter films zoals Star Wars en Indiana Jones zei ooit:

"Special effects are just a tool, a means of telling a story. People have a tendency to confuse them as an end in themselves."

En zo moet je ook naar AI video’s maken kijken. AI video is en blijft een tool. Doordat de drempel lager is, hoef je minder tijd te besteden aan de technische details.  Er is meer tijd voor verhaal van jouw video’s en het creatieve aspect. Wat wil je vertellen? Wat is de storyline? En welk gevoel wil je op je kijkers overbrengen? Vragen waar jij nu al over kan nadenken, en waarmee wij je natuurlijk altijd graag helpen!

En dan nog even op de valreep: vergeet niet dat het AI-landschap dagelijks verandert. De tools die we vandaag hebben besproken, kunnen zomaar binnenkort achterhaald zijn. Hou de ontwikkelingen dus goed in de gaten! Of stuur mij – Daniel – een mailtje en meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je up-to-date. Net zo makkelijk ;)

Daniel

Hoeveel Bikkelhart heb je nodig?

Bikkels zijn er in allerlei soorten en maten. Designers, Marketing Automation- en Conversie Specialisten, Copywriters en Front-end Developers. We zijn afzonderlijk sterk, maar nog krachtiger als je ons combineert. Samen maken we van jouw project een succes.

We antwoorden meestal binnen een werkdag!