Sluit

Wij antwoorden meestal binnen 48 uur!

Blog banner-2 Blog banner-2

Nóg eens 5 overtuigingsprincipes die je waarschijnlijk niet kent

12.345 mensen gingen je voor. 3 vinkjes waarom je deze keuze zou moeten maken. Een balk die langzaam naar 100% kruipt. Als je erop gaat letten, zie je ze overal: overtuigingsprincipes. Vorig jaar juli hebben we 5 minder bekende overtuigingsprincipes gepost. Maar ken je deze al?
25 februari, 2025
Jasper Boonstra
Jasper Boonstra

Nog even de basis: zo werken overtuigingsprincipes

Gemiddeld nemen we zo’n 35.000 beslissingen per dag. Dat klinkt als een gigantische hoeveelheid, maar gelukkig gebeurt bijna alles daarvan onbewust. Overtuigingsprincipes spelen in op dat onbewuste gedeelte van ons brein. Ze geven je klanten nét dat psychologische zetje dat zij nodig hebben om te klikken of te kopen, vaak zonder dat zij het door hebben.  

Als je in de marketing, sales of communicatie werkt, heb je vast al eens gehoord van Dr. Robert Cialdini. In zijn boek 'Influence: The Psychology of Persuasion' introduceerde hij 6 overtuigingsprincipes:

  • Wederkerigheid
  • Commitment & consistentie
  • Sociale bewijskracht
  • Sympathie
  • Autoriteit
  • Schaarste
  • Recentelijk heeft Cialdini nog een zevende principe toegevoegd: eenheid.

 

Niet alleen marketeers, maar ook veel gebruikers kennen deze overtuigingsprincipes ondertussen. Het is dus tijd om weer eens wat anders te proberen! Deze 5 overtuigingsprincipes ken je waarschijnlijk nog niet.

Onbekend overtuigingsprincipe 6: Aesthetic–usability effect

Hier ga ik meteen een hoop mensen boos maken: Apple is niet per se beter dan andere computermerken. Uiteindelijk werken mobiele telefoons en laptops grotendeels hetzelfde, op een paar handgebaren en Live-functionaliteiten na. Apple heeft zelfs zo nu en dan een flop, zoals een muis die je niet kunt gebruiken terwijl hij oplaadt. Toch wordt Apple als compleet anders ervaren. Waarom? Omdat Apple esthetisch is.

Als een UI visueel aantrekkelijk is, vergeven bezoekers sneller fouten en ervaren ze je website als positiever. En die positieve ervaring kan alles veranderen, kijk maar naar Apple. Die positieve evaluatie is erg belangrijk voor bedrijven die veel uit hun website moeten halen (zoals wijzelf!).

Dit is precies waarom designers zo belangrijk zijn. Een goed ontworpen website maakt je aanbod aantrekkelijker, wekt vertrouwen en zet bezoekers aan tot actie. Rationeel? Misschien niet. Maar werkt het? Absoluut.

Zo pas jij dit toe:

  1. Focus op visuele aantrekkingskracht
    Hoogwaardige visuele inhoud verhoogt de waargenomen bruikbaarheid én trekt gebruikers aan.
  2. Creëer eenvoudige interfaces
    Eenvoud maakt een ontwerp bruikbaarder. Ontwerpers moeten interfaces maken die makkelijk te begrijpen zijn.
  3. Zorg voor consistentie in het ontwerp
    Consistentie is essentieel voor visuele ontwerpen. Ontwerpen die op alle platforms gelijk zijn, zijn aantrekkelijker dan inconsistente ontwerpen, die vaak als minder esthetisch worden ervaren.
Aesthetic as usability
Aesthetic as usability

Onbekend overtuigingsprincipe 7: Chunking

Schaakkampioenen zijn fantastisch om te zien. Ze kijken naar een schaakbord en zien iets wat voor ons als willekeurige posities lijkt. Maar een schaakkampioen zegt: “Dit is deze specifieke wedstrijd uit dit jaar.” Hoe doen ze dat?

Het geheim zit hem in het feit dat mensen zoals Magnus Carlsen niet naar 32 losse stukken kijken, maar naar groepen schaakstukken die ze herkennen als sets. Hierdoor hoeven ze slechts een paar dingen te onthouden, in plaats van 32 afzonderlijke stukken. Dit maakt het veel eenvoudiger, zoals jij ook vaak doet met telefoonnummers. Of weet je TV-TAS nog als acroniem van de Nederlandse eilanden?

Zo pas jij dit toe:

  1. Zet informatie over hetzelfde onderwerp bij elkaar
    Groep informatie over hetzelfde onderwerp bij elkaar. Dit maakt het makkelijker voor bezoekers om te vinden wat ze zoeken en zorgt voor een logische structuur op je site.
  2. verdeel acties in duidelijke stappen voor een makkelijker proces
    Als je door een aanmeldstraat gaat, vul je eerst je productinformatie in, en daarna je gegevens. Ze lopen niet door elkaar. Als je een proces hebt, bijvoorbeeld een formulier met redelijk wat steppen, hoe kan je dan de vragen groeperen om het behapbaarder te maken?
  3. Groepeer informatie visueel
    Witruimtes tussen blokken op een website en een overzicht van producten zijn manieren om informatie visueel te groeperen. Denk na over wat jij kunt groeperen om duidelijk te maken welke elementen bij elkaar horen.

Onbekend overtuigingsprincipe 8: Endowment effect

Denk eens aan je favoriete mok. Hoeveel zou je zeggen dat die waard is? De kans is groot dat je er meer waarde aan hecht naarmate de mok meer als 'van jou' voelt. Dit geldt niet alleen voor spullen die je bezit, maar ook voor dingen die je nog niet hebt, zoals een shirt of jurk die je erg mooi vindt. En dat is precies onze opdracht: hoe kan iets al als 'van jou' voelen?

Zo pas jij dit toe:

  1. Niet 'een shirt' maar 'jouw shirt'
    Gebruik veel 'jouw' taalgebruik in je copy, om bezoekers aan te spreken en ze een gevoel van bezit te geven over het product.
  2. Laat bezoekers het product ervaren
    Denk bijvoorbeeld aan een online 3D-model. Ze kunnen het product draaien, bewegen en van alle kanten bekijken, alsof ze het al vasthouden.
  3. Bied gratis trials aan
    Als je iets al begint te gebruiken, voelt het vanzelf als ‘van jou’. Denk aan een maand gratis Spotify of een week DuoLingo. Je bent al begonnen, en dat creëert een gevoel van eigenaarschap.
  4. Laat iemand het product customizen
    Denk aan een naam op een fles, een zelfgekozen interieurkleur voor hun auto, of persoonlijke playlists in je muziek-app. Hoe meer iemand iets kan aanpassen, hoe meer het als écht van hen voelt.
Endownment effect
Endownment effect

Onbekend overtuigingsprincipe 9: Zeigarnik effect

Dat boek dat je nog niet uit hebt, met de bladwijzer op de laatste 30 pagina’s. Hoe vaak spookt dat door je hoofd? Misschien niet bewust, maar het blijft hangen. Ikzelf móét zo’n boek uitlezen, zelfs als het ontzettend saai is. Dit komt door ons brein: onafgeronde taken blijven in je werkgeheugen, waardoor je ze sneller herinnert. En juist dat kun je gebruiken om bezoekers te motiveren hun taken af te ronden.

Zo pas jij dit toe:

  1. Laat de eerste stap tellen
    Een taak die helemaal op 0% staat, voelt vaak ontmoedigend om mee te beginnen. Maar een taak die al op 20% staat? Dan is het een stuk makkelijker om door te gaan. Door bezoekers te laten zien dat ze al gestart zijn, vergroot je de kans dat ze verdergaan. Dit werkt bijvoorbeeld goed met een widget waarin ze al iets hebben ingevuld.
  2. “80% klaar, bijna af!”
    Is iemand bezig met het invullen van gegevens, vaak een kleine maar frustrerende taak? Geef ze dan een duwtje in de rug door te laten zien dat ze bijna klaar zijn.
  3. Reminders
    Is iets nog niet af? Herinner bezoekers eraan via e-mails, notificaties of andere signalen, zodat de onafgeronde taak weer top of mind is. Zo moedig je hen aan om het snel af te ronden.

Onbekend overtuigingsprincipe 10: Autonomy bias

Die laatste was misschien een beetje pushy, niet? We krijgen al genoeg herinneringen en e-mails die ons proberen te dwingen iets te doen.

En hier komt het goede nieuws: wij mensen houden ervan om zelf beslissingen te nemen, en willen niet het gevoel hebben dat we gedwongen worden. Dit kun je slim gebruiken! Door niet opdringerig te zijn, maar juist de nadruk te leggen op de autonomie van de gebruiker, vergroot je je conversies én zorg je ervoor dat je niet irritant overkomt. Een stuk prettiger, toch?

Zo pas jij dit toe

  1. Geef expliciet de vrijheid
    Voor je Call to Action kun je verschillende richtingen op. Denk bijvoorbeeld aan de standaard "Probeer en kies een plan." Maar wat als je het net iets anders aanpakt, zoals: "Geen creditcard nodig, probeer het zelf"? Zo'n aanpak leidde tot 30,8% meer aanmeldingen, simpelweg omdat de boodschap minder opdringerig overkwam.
  2. Call To Action
    Door simpelweg de tekst aan te passen van "Get started for free" naar "See for yourself" leg je de nadruk op de autonomie van de bezoeker. Dit kleine verschil leidde tot 52,5% meer aanmeldingen en hogere betrokkenheid op de pagina. Het toont hoe krachtig het is om bezoekers aan te moedigen hun eigen keuze te maken, zonder dat ze zich gedwongen voelen.

Hulp bij het overtuigen nodig?

Niet de juiste tools, ideeën of expertise om aan de slag te gaan? Wij helpen je graag! Bij Bikkelhart hebben we alles in huis om jouw potentiële klanten te overtuigen. Designers om je A/B-testen te ontwerpen, Copywriters om converterende teksten te schrijven, Front-enders om alles te bouwen en CRO’ers om de data in de gaten te houden. Neem snel contact op voor een vrijblijvend, gratis adviesgesprek. ;)

Jasper Boonstra
Een creatieve, sociale nerd. Zo omschrijft Jasper zichzelf het liefst. Significantie, wetenschappelijk onderbouwing en dingen analyseren maken zijn inner nerd gelukkig. En zijn creatieve kant? Die komt juist naar boven bij het bedenken van de meest uiteenlopende A/B-testen.

Hoeveel Bikkelhart heb je nodig?

Bikkels zijn er in allerlei soorten en maten. Designers, Fotografen, Videografen, Motion Designers, Marketing Automation- en Conversie Specialisten, Copywriters en Front end Developers. We zijn afzonderlijk sterk, maar nog krachtiger als je ons combineert. Samen maken we van jouw project een succes.

We antwoorden meestal binnen een werkdag!