Neemt ChatGPT ons werk over?
Wat is ChatGPT?
ChatGPT is een AI-chatbot, die is ontwikkeld om met mensen te chatten. Door het programma te trainen en te voeden met massa’s tekst, heeft het geleerd hoe taal werkt. Hierdoor snapt het verbanden, subtiliteiten en complexe instructies.
Het geeft antwoord op je vragen, stelt wedervragen als het iets niet snapt, en voert gesprekken op een menselijke manier. En omdat je feedback kunt geven in de chat, wordt het antwoord steeds beter. Een soort Google, maar dan specifieker dus.
Maar wat kan je ermee? De mogelijkheden zijn eindeloos. Het kan een persoonlijk verhaaltje voor het slapengaan voor je kinderen schrijven, een work-out schema voor je maken of helpen bij de voorbereiding van je sollicitatie. Super leuk, maar de zakelijke toepassingen zijn natuurlijk nog veel interessanter!
ChatGPT als hulpje bij je werk
Bij Bikkelhart zijn we al druk bezig om te kijken hoe we ChatGPT in ons voordeel kunnen gebruiken. ChatGPT zou ons kunnen helpen met snelle contentcreatie, zoals blogs, advertenties en social media posts. We kunnen er code mee schrijven of verbeteren, bijvoorbeeld voor A/B-tests en applicaties. Bij een black-out of brainstorm kan het ons inspireren. En heeft een klant zelf een chatbot nodig? Dan kunnen we die alvast voeden met een basis van antwoorden uit ChatGPT.
Hoewel ChatGPT een krachtig hulpmiddel is, is het belangrijk om ons bewust te zijn van de kinderziektes die het systeem (nu nog) heeft.
De valkuilen van deze superslimme chatbot
ChatGPT is nieuw en nog lang niet perfect. Dit zijn enkele valkuilen:
- Het spreekt niet altijd de waarheid
De antwoorden die ChatGPT geeft, zijn door niemand goedgekeurd en dus niet per definitie een feit. Je moet de informatie dus wel altijd nog controleren. - Het kan discriminerend zijn
Omdat ChatGPT is getraind met miljarden teksten uit allerlei soorten bronnen, kan het ongenuanceerd, bevooroordeeld of zelfs discriminerend zijn. De ontwikkelaars zeggen hieraan te werken, maar dat is natuurlijk lastig om 1, 2, 3 te realiseren. - Het zorgt voor duplicate content
Schrijven jij en je concurrent allebei een SEO tekst over hetzelfde onderwerp met ChatGPT? Dan is de kans op duplicate content groot. En hiervoor krijg je minpunten van Google.
- Het helpt hackers
Dankzij ChatGPT wordt het ook voor minder technische mensen makkelijk om code te schrijven. Helaas geldt dit ook voor code om mee te hacken of malware te produceren. - Het schendt privacy
Op dit moment komt de informatie die je in ChatGPT stopt in de handen van OpenAI, de organisatie die het ontwikkeld heeft. Hiermee verbeteren ze de bot, maar hebben ze ondertussen bakken aan data en informatie van gebruikers in handen. Voor gevoelige informatie of geheime documenten gebruik je ChatGPT dus liever niet.
ChatGPT:
- bestaat sinds 2019.
- spreekt Engels, Nederlands, Chinees, Duits, Frans en nog veel meer.
- is getraind met 570 GB aan tekst, dit zijn ongeveer 1,4 miljoen boeken.
- heeft 175 biljoen parameters. Dit zijn variabelen waarop het onze input beoordeelt. Hoe meer parameters, hoe intelligenter.
- kan een andere tone of voice of schrijfstijl aannemen, zelfs die van Shakespeare en J.K. Rowling!
En ons werk?
De belangrijkste vraag die wij onszelf stellen is natuurlijk: worden we werkloos? Het antwoord is nee (op dit moment in ieder geval). Natuurlijk, ons werk wordt anders. Net als met de komst van de computer, vallen sommige taken weg en kunnen we efficiënter en sneller werken. Van een totale overname is in ieder geval nog lang geen sprake.
Als mensen zijn we in staat om creatief en in concepten te denken. Ons werk een ziel te geven, met humor, sarcasme en een persoonlijke touch. We kennen onze klanten en hun doelgroepen, hun gevoelens, hun angsten en hun behoeftes. We checken onze bronnen, interviewen échte mensen en voorkomen dat we dubbele content plaatsen. We denken strategisch en testen wat wel en niet werkt. En bovenal: we zijn een gezellige extra collega voor iedereen waarmee we samenwerken. Of doen in ieder geval ons best 😉
Zie jij het verschil?
Benieuwd naar het verschil tussen een tekst van ChatGPT en die van een van onze Bikkels? Check de blog van mijn design-collega Laura!
Hoeveel Bikkelhart heb je nodig?
Bikkels zijn er in allerlei soorten en maten. Designers, Marketing Automation- en Conversie Specialisten, Copywriters en Front-end Developers. We zijn afzonderlijk sterk, maar nog krachtiger als je ons combineert. Samen maken we van jouw project een succes.
We antwoorden meestal binnen een werkdag!