Sluit

Wij antwoorden meestal binnen 48 uur!

Jasper-Color-Blog banner Jasper-Color-Blog banner - mobile

Welke impact hebben kleuren op je branding?

Kleur is overal om ons heen, maar we staan vaak niet stil bij hoeveel impact kleur op ons heeft. Het is niet alleen decoratief; het is een eeuwenoude taal die emoties oproept, verhalen vertelt en beslissingen beïnvloedt. De juiste kleur maakt je merk herkenbaar en bouwt vertrouwen op. Maar hoe werkt dat precies? Waarom zijn kleuren zo krachtig, en hoe zet je ze slim in voor jouw branding? Laten we dat eens uitzoeken!
26 november, 2024
Door Jasper Koopmanschap
Door Jasper Koopmanschap

Geschiedenis van kleur: Fascinerende feitjes

Kleuren spelen al eeuwenlang een belangrijke rol in cultuur, religie, kunst en politiek. Sterker nog, vroeger waren ze al een belangrijk onderdeel van je ‘branding’. Denk maar eens na: een kardinaal droeg een rood gewaad als symbool voor zijn autoriteit. Rood is namelijk een kleur die je wel serieus móét nemen. De kleur paars werd vooral in de Romeinse tijd geassocieerd met rijkdom en elegantie. Vraag jezelf maar eens af hoeveel vlaggen er in de wereld paars bevatten. Ik heb het even opgezocht: het zijn er maar twee. Dat komt doordat paars eeuwenlang extreem duur was om te maken. De kleur werd namelijk gemaakt van de slijmklieren van de zeldzame Murex-zeeslak. Alleen koningen en adel konden het zich veroorloven.

Ook in Nederland waren we al vroeg bezig met kleur en branding. Rond de 16e en 17e eeuw begonnen boeren in de Lage Landen met het kruisen van gele en rode wortels. Het resultaat was een oranje wortel die zoeter en zachter was dan de andere wortels. De nieuwe wortel kreeg extra betekenis tijdens de opkomst van Willem van Oranje, die een sleutelrol speelde in de Nederlandse onafhankelijkheidsstrijd tegen Spanje (de 80-jarige Oorlog). Nederland, als belangrijke landbouw natie, verspreidde de oranje wortel over de rest van Europa en later ook de rest van de wereld, waarmee de kleur oranje voor Nederland een iconische betekenis kreeg.

Fun fact 1: Kleuren kunnen per cultuur een andere betekenis hebben of emotie oproepen. In het Westen staat de kleur wit voor zuiverheid, maar wist je dat het in sommige Aziatische culturen staat voor rouwen?

Hedendaage kleurenpsychologie in branding

Kleurenpsychologie in branding draait om het slimme gebruik van kleuren om emoties en gedrag bij je doelgroep te beïnvloeden. Kleuren beïnvloeden hoe mensen een merk waarnemen en kunnen een krachtige rol spelen in het overbrengen van de juiste boodschap. 

Maar welke kleur roept welke emotie op? Hieronder staan de belangrijke inzichten over hoe kleuren (in onze Westerse cultuur) worden gebruikt in branding:

Kleuren en hun betekenis

Hoe pas je kleurenpsychologie toe in branding?

Zoals ook uit de voorbeelden is gebleken, speelt kleur een cruciale rol in hoe mensen je merk zien. Om de juiste kleur te kiezen, is het slim om eerst het archetype model van Carl Jung te gebruiken. Aan de hand van je merk, je doelgroep en merkwaarden, kijk je wel archetype goed aansluit op jouw merk. Dit biedt houvast om kleuren te kiezen die aansluiten op de kernwaarden en de identiteit van je merk. 

Fun fact 2: McDonald's is bekend geworden met het rood-gele kleurenschema voor opwinding (rood) en vrolijkheid (geel). Perfect voor fastfood! Maar na kritiek op ongezonde eetgewoonten, veranderden ze het rood in groen. Drie keer raden waar de kleur groen vooral mee geassocieerd wordt ;).

Een duurzaam merk zal minder snel kiezen voor zwart als primaire kleur, een groene tint is dan logischer. Belangrijk hierin is dat je een primaire kleur kiest die aansluit bij je merk, doelgroep en uitstraling. Door deze kernkleur dominant te maken in je visuele identiteit, zorg je voor consistentie en herkenbaarheid. Door aan je primaire kleur ondersteunende kleuren toe te voegen, krijg je meer diepte en kan je spelen met contrast, harmonie en balans.  Zo krijg je een kleurenpalet dat niet alleen mooi is, maar jouw merkidentiteit versterkt.

Heb je vragen over kleur, branding of is je visuele identiteit toe aan een upgrade? Laten we samen jouw merk naar een hoger niveau tillen – ik help je graag verder!

Door Jasper Koopmanschap
Jasper begon ooit als tiener in de afwas van een restaurant en werkte zich daar al snel op als semi-hobby/sterrenkok. Zijn eten is even fotogeniek als lekker en daaruit blijkt: dit is een designer met een passie voor esthetiek.

Hoeveel Bikkelhart heb je nodig?

Bikkels zijn er in allerlei soorten en maten. Designers, Marketing Automation- en Conversie Specialisten, Copywriters en Front-end Developers. We zijn afzonderlijk sterk, maar nog krachtiger als je ons combineert. Samen maken we van jouw project een succes.

We antwoorden meestal binnen een werkdag!