Highlights van de Bikkeldag
Een middag vol presentaties, cases en workshops over het gouden duo: UX Research en CRO. Zo'n 45 gasten luisterden naar de mooie talks van onze 5 sprekers. Het was een geslaagde middag. Kon je er niet bij zijn? Niet getreurd! We hebben de highlights voor je verzameld.
Guido X. Jansen: Persuasive e-commerce
Cognitief Psycholoog & Senior Director bij Spryker Guido dook met ons in de biases van onze hersenen, de fouten die we maken bij het nemen van beslissingen én hoe je deze learnings slim toepast in e-commerce. Wat gaf Guido ons mee?- Offline conversion rates liggen veel hoger dan online omdat je online niet meteen feedback van een klant krijgt. In een fysieke winkel is dat natuurlijk anders. Denk bijvoorbeeld aan de geur van parfum. Vindt de klant het niet lekker ruiken? Dan hoor of zie je dat direct.
- Je brein heeft op een dag veel cognitieve biases, die je helpen om de overload aan informatie te verwerken en beslissingen te nemen. Van de meeste biases ben je je niet eens bewust..
- Ons brein bepaalt misschien de standaard, maar ervaringen tussen mensen en culturen verschillen. Context matters!
Bart Mansier: Het CRO-proces bij ENGIE
Bikkelhart en Engie werken al 5 jaar samen op het gebied van CRO. Bart Mansier, CRO manager, nam ons aan de hand van een casestudy mee hoe hij CRO implementeert en breed deelt met zijn hele organisatie. Dit gaf hij ons mee:- Zorg voor een continue feedbackloop en maak het inzichtelijk. Dit kan zowel tijdens als na een proces.
- Test en analyseer desktop en mobiele apparaten altijd afzonderlijk: hier zitten vaak grote verschillen in!
- Durf fouten te maken en zie niet-succesvolle testen juist als waardevolle learnings. Met deze mindset breng je jouw CRO proces naar een hoger niveau.
- Maak CRO leuk en laagdrempelig voor collega’s om betrokkenheid te motiveren. Deel bijvoorbeeld CRO-updates intern en organiseer brainstorms.
Mérijn Stam: Het belang van UX Research
Na een korte pauze, nam Mérijn Stam (docent Research and Innovation & UX Researcher bij theFactor.e) ons mee in het belang van UX Research. Iets waar wij bij Bikkelhart dagelijks mee bezig zijn. Mérijn gaf een paar handige tips om UX Research toe te passen:- Verzamel en begrijp eerst wat je al hebt aan data. Wat ken en weet je al? Wat werkt wel en niet? Creëer eerst een duidelijke definitie van de hooiberg, voordat je op zoek gaat naar de speld.
- Verken ongewone concurrenten en verbreed je horizon. Verkoop je dure sieraden? Kijk eens wat je kan leren van andere chique merken buiten je eigen niche. Sheba kattenvoer bijvoorbeeld. Wat doen zij online?
- Kijk verder dan je Customer Journey lang is: onderzoek de bredere context van de gebruikerservaring, zoals dagelijkse routines of seizoensgebonden veranderingen. De wereld van de gebruiker is groter dan jouw dienst of product.
- Kom achter je beeldscherm vandaan en ga op pad: Ga naast iemand zitten, bel zelf de helpdesk, observeer wat er gebeurt. Maak het zelf mee. Je kan wel aan de hand van data onderzoeken hoe het zal zijn in een achtbaan, maar de ervaring leert je pas echt hoe het is.
Emiel Nawijn: CRO & UX - Battle or Romance
Na de presentatie van Mérijn Stam waren zelfs de wat sceptische personen in de zaal overtuigd van het belang van UX Research. Maar hoe breng je UX Research en CRO nou samen? Is het een Battle or Romance tussen die twee..? Emiel Nawijn, onze Director Design legt uit:- Op het eerste oog twee disciplines met veel overkomsten. Althans zo lijkt het. Maar aan de hand van aansprekende persona’s Chriet Titulaer (CRO) en Bob Ross (UX) liet Emiel zien dat beiden een hele andere meester dienen en dat er - in de ultieme battle - toch echt maar één winnaar overeind blijft.
- Komt het dan nooit meer goed tussen deze twee? Jawel, want de ‘common ground’ van beide disciplines is gedrag, van de gebruiker. En dat is precies waar Bikkelhart zich met Behavioral Design op richt.
- Onder andere door van alle gebruikers de pains en gains in kaart te brengen die tot het gewenste gedrag kunnen leiden, én wat de anxieties en comforts zijn die iemand terugtrekken in het ongewenste gedrag.
- Maar dat is slechts één van de zes stappen. Voor de andere stappen moet je toch echt even bij Emiel zelf aankloppen.
Marcel Zagwijn: Zelf starten met UX Research
Oké, maar hoe begin je nou met UX Research, hoorden we de zaal denken. Tijd voor Bikkel Marcel om hierop door te pakken! Onze Lead Designer liet zien hoe je zelf, laagdrempelig, een eerste onderzoek uitvoert.. Een paar mooie tips om te onthouden:- Stel een duidelijk doel op. Wat wil je te weten komen en waarom? Bijvoorbeeld: Waarom neemt een klant maar 1 verzekering af terwijl we korting geven op meerdere?
- Bepaal de onderzoeksmethode die past bij het doel van je onderzoek. Combineer methodes voor beter resultaat!
- Plan je onderzoek en bereid goed voor. Geef een vergoeding aan de deelnemers en hou het bij 5 gesprekken per dag. Daarna is je brein gefrituurd.
- Tijd om uit te voeren! Vermijd jargon en andere complexe termen. En parkeer je vooroordelen. Ga er open in.
- Verwerk je bevindingen in een rapportage en plan meteen wat acties in.
Bikkels, biertjes en bitterballen
Na een middag bomvol inspiratie, sloot Bikkel Larissa van der Baan de dag af en was het tijd voor een borrel. Onder het genot van een biertje, alcoholvrij drankje en een bitterbal was er genoeg tijd om met z’n allen na te praten en te netwerken.
Wil jij de volgende Bikkeldag niet missen?
Meld je dan alvast aan voor De Bikkeldag op donderdag 27 juni met als thema Artifical Intelligence. Meer informatie volgt snel!
Hoeveel Bikkelhart heb je nodig?
Bikkels zijn er in allerlei soorten en maten. Designers, Marketing Automation- en Conversie Specialisten, Copywriters en Front-end Developers. We zijn afzonderlijk sterk, maar nog krachtiger als je ons combineert. Samen maken we van jouw project een succes.
We antwoorden meestal binnen een werkdag!