Fotografie: meer dan een plaatje bij je praatje
eigen fotografie of stock afbeeldingen?
Belangrijk bij beeldmateriaal, is dat de afbeelding bijdraagt aan het verhaal of de boodschap die je wil vertellen. Dat betekent niet dat je vanaf nu alleen nog maar zelf unieke content moet schieten en nooit meer stockafbeeldingen kan gebruiken. Voor veel bedrijven is het gebruik van stockbeeld een makkelijke (tijdelijke) oplossing voor het visueel maken van een verhaal of voor de aankleding van een blog.
Als je verder kijkt dan het visueel maken van een enkele blogpost of een plaatje bij je praatje, kunnen stockafbeeldingen wel een valkuil zijn. De meeste stockafbeeldingen dragen niet bij aan je merkbeleving en zijn niet typisch ‘jij’. In het ergste geval staat de mooie stockafbeelding die je op je site gebruikt, ook ineens bij de concurrent op de homepage. Streef er daarom niet alleen naar een unieke tone of voice te hebben, maar ook een herkenbare tone of image.
7 tips voor een unieke tone of image
Het is belangrijk voor je merkbeleving en herkenbaarheid om een eigen stijl te hebben én daar consistent in te zijn. Herkennen mensen dat een afbeelding van je bedrijf is, ook zonder dat je logo in beeld is? Dan ben je echt goed bezig! Er zijn verschillende manieren om je beelden uniek en herkenbaar te maken:
- Belichting. De belichting is heel bepalend voor het uiterlijk van je foto’s. Is de ene foto erg overbelicht en zijn alle anderen juist wat donkerder? Dan komen de foto’s samen niet als één geheel over.
- Perspectief. Kikkerperspectief, vogelperspectief, ooghoogte: al deze perspectieven geven een hele andere indruk aan je foto’s en kunnen voor een herkenbare stijl zorgen. Verkoop je kattenbrokken en maak je al je foto’s vanuit het perspectief van een kat? Dan herkent je doelgroep op gegeven moment direct een foto met dit perspectief als jouw werk.
- Apparatuur. Welke lens je kiest, kan een groot verschil in beeld maken. Zo geeft een 12 mm groothoeklens een heel ander soort beeld dan een 85 mm portretlens. Wanneer je dezelfde scene zou schieten met deze twee verschillende lenzen, krijg je twee totaal andere beelden.
- Het uiterlijk. Hebben je foto’s altijd dezelfde scherptediepte, bewerk je de foto met hele verzadigde kleuren of heeft de foto veel of weinig contrast? Al deze dingen dragen bij aan een herkenbare stijl.
- Primaire kleuren. Als je vaak een specifieke, opvallende kleur terug laat komen in je foto’s, gaan mensen die kleur associëren met je merk. Laat deze kleur terugkomen als achtergrondkleur, in je producten of bijvoorbeeld zelfs in de kleding van mensen die je fotografeert of stockfoto’s die je uitkiest.
- Complexiteit. Zijn je foto’s gefocust op een specifiek onderwerp of is er heel veel te zien op de foto?
- Doelgroep. Wat niet mag ontbreken in jouw tone of image is je doelgroep. Gebruik je mensen in je foto’s? Zorg dan dat je doelgroep zich herkent in de modellen die je gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan leeftijd, diversiteit, kleding, stijl en gezichtsuitdrukkingen.
toepassing en plaatsing
Als je zelf je afbeeldingen fotografeert of laat fotograferen, heb je direct invloed op bovenstaande punten. Ook kan je rekening houden met hoe en waar de foto gebruikt gaat worden. Komt ‘ie in een header op je site te staan waar links tekst staat? Dan zorg je er natuurlijk voor dat het belangrijkste onderdeel van de foto aan de rechterkant staat en de linkerkant wat neutraler is. Met stockfoto’s kan je de kleuren en de uitsnede natuurlijk altijd wat aanpassen zodat ze beter passen bij je merk, maar je kan de geschoten scene niet meer veranderen.
een goed gevulde mediabibliotheek zonder een lege portemonnee
Unieke, zelfgemaakte foto’s met een herkenbare stijl. Dat wil elk bedrijf wel. De reden dat veel bedrijven toch voor stockfoto’s kiezen, zijn de kosten. Het is nu eenmaal goedkoper om een setje stockfoto’s aan te schaffen, dan om zelf met fotografie aan de slag te gaan. Maar met een goed geplande callsheet en shotlist kan je in weinig tijd, veel beelden schieten. Het resultaat: foto’s die bij je merk én elkaar passen. En als je slim je beelden schiet, dan kan je dezelfde afbeelding op verschillende plekken inzetten. Hoe je dat doet? Met mock-ups, uitsnedes, kleuraanpassingen en spiegelen!
Mock-ups
Met mock-ups zet je in een mum van tijd een andere afbeelding in het schermpje van een telefoon, een laptop, een schilderij, een poster aan de muur of magazine layout. Ook billboards of een opdruk op een koffiebeker vervang je met een mock-up in een handomdraai. De mogelijkheden van die ene foto die je van een medewerker met een laptop hebt laten maken, zijn hierdoor eindeloos!
Andere uitsnede
Maak tijdens het fotograferen ook beelden waarop meerdere dingen gebeuren of te zien zijn. Bijvoorbeeld een huiskamer waarin de ene hoek een kind speelt, en in de andere hoek een persoon een boek leest. Voor een blog over verzekeringen speciaal voor kinderen kies je de uitsnede met enkel het kind, voor de pagina over inboedelverzekeringen de hele afbeelding.
Kleuren aanpassen
Maak een kleurenfoto zwart-wit en het is direct een heel ander beeld. Verander de kleur van het hoofdobject van een foto of laat juist een onderdeel eruit springen door de kleur wat op te lichten.
Foto spiegelen
Wil je gebruik maken van gaze cueing naar een belangrijke call to action op je homepage maar kijkt de persoon op de foto die je wil gebruiken precies weg van de knop? Door deze afbeeldingen te spiegelen heb je een nieuw beeld én geoptimaliseerde website.
enthousiast geworden?
Begint het te kriebelen om je mediabibliotheek ook te vullen met mooie afbeeldingen? Stuur ons gerust een mailtje, we helpen je graag op weg!
Hoeveel Bikkelhart heb je nodig?
Bikkels zijn er in allerlei soorten en maten. Designers, Marketing Automation- en Conversie Specialisten, Copywriters en Front-end Developers. We zijn afzonderlijk sterk, maar nog krachtiger als je ons combineert. Samen maken we van jouw project een succes.
We antwoorden meestal binnen een werkdag!