Het belang van digitale toegankelijkheid
Bankieren, winkelen en simpelweg communiceren: onze wereld wordt steeds digitaler. Daarom is het belangrijker dan ooit dat alle digitale diensten toegankelijk zijn. Voor iedereen, mét en zonder beperking. Ben jij er klaar voor?
Nog even terug: wat is digitale toegankelijkheid?
Digitale toegankelijkheid betekent dat websites, apps en digitale tools bruikbaar zijn voor alle gebruikers. De meest bekende voorbeelden: genoeg kleurcontrast voor mensen met een visuele beperking of ondertiteling aanbieden voor slechthorenden. Alles met het doel om een inclusieve ervaring te bieden, waar iedereen toegang tot heeft. Daarbij gaat het zeker niet alleen om design, maar ook om content en techniek. De richtlijnen voor digitale toegankelijkheid zijn vastgelegd in de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Dat is dus een goede checklist om je site mee te toetsen.Sluit 15% van de wereld niet buiten
Cijfers benadrukken de noodzaak van digitale toegankelijkheid. Volgens recente gegevens heeft ongeveer 15% van de wereldbevolking een beperking. Waarvan maar liefst 4,5 miljoen mensen in Nederland. Beperkingen kunnen permanent, tijdelijk of situatiegebonden zijn. Maar één ding staat vast: miljoenen mensen gebruiken onze digitale diensten nét even wat anders. En als je je daar niet bewust van bent, sluit je (zonder te willen) een behoorlijk deel van de bevolking buiten. Dat is jammer voor deze mensen, maar ook zonde voor je eigen organisatie.Voordelen van digitale toegankelijkheid voor jouw organisatie
Met een digitaal toegankelijke website behandel jij mensen gelijkwaardig. Dat is al een reden op zich natuurlijk. Toch meer overtuiging nodig om aan de slag te gaan? Wat dacht je hiervan:
1. Hogere klanttevredenheid
Met een betere gebruikservaring zorg je voor een hogere klanttevredenheid, loyaliteit en misschien zelfs betere reviews. En dat laatste zorgt uiteindelijk ook weer voor meer klanten ;).
2. SEO
Digitale toegankelijkheid wordt ook steeds belangrijker voor Google. Hoe toegankelijker jouw website, hoe beter je SEO-score én je online vindbaarheid.3. Meer conversie
Formulieren invullen, informatie vinden en producten kopen. Hoe toegankelijker je website, hoe sneller en makkelijker jouw gebruikers hun doel bereiken (en jij dus ook!).En tot slot, niet echt een voordeel maar een nadeel als je níet meedoet: vanaf 2025 gaat de European Accessibility Act, ook wel de Europese Toegankelijkheidswet in. Hierin staat dat onder andere webshops, websites en financiële diensten volledig digitaal toegankelijk moeten zijn. Goed om te weten: dat geldt alleen voor sites die vanaf 2025 live gaan, niet om sites die daarvoor al live stonden. Is jouw nieuwe website niet digitaal toegankelijk? Dan riskeer je een boete.
Zo zet je de eerste stappen
Steeds meer organisaties investeren in digitale toegankelijkheid. Benieuwd hoe jij kunt beginnen? Bijvoorbeeld zo:- Lees meer over digitale toegankelijkheid (je bent nu dus al goed bezig!). Begin bijvoorbeeld met de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) of kijk naar concurrenten in je branche. Hoe pakken zij dit aan?
- Start een werkgroep binnen je organisatie die zich bezighoudt met digitale toegankelijkheid. Zo maak je iemand verantwoordelijk.
- Breek het proces op in kleinere stapjes. Je hele organisatie in één keer omgooien is lastig en soms ook prijzig. Zie het als een langetermijnplan: elke verbetering is mooi meegenomen!
- Heb je aanpassingen bedacht? Wees dan niet bang om ze te testen op mensen (met een beperking). Alleen zo weet je of het écht werkt. Tip: online kun je allerlei gadgets bestellen waarmee je kunt zien hoe iemand met een beperking jouw dienst ervaart. Zoals bijvoorbeeld speciale brillen met een afwijking in het gezichtsveld.
Samen naar een inclusievere toekomst
Wij zien digitale toegankelijkheid niet als optioneel extraatje, maar als fundamenteel voor een inclusieve samenleving. Digitale toegankelijkheid gaat niet alleen over technologie, het gaat vooral over mensen.
Bij Bikkelhart werken we op dit gebied hard aan de bewustwording en het kennisniveau van onze eigen Bikkels. Daarom volgen wij cursussen, lezen we veel en geven we ook intern presentaties. In de diensten die wij ontwerpen en ontwikkelen, proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met digitale toegankelijkheid. Ook geven we meer uitleg bij de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). We werken graag samen met onze klanten aan een wereld waarin iedereen, ongeacht beperkingen, toegang heeft tot de digitale middelen die die nodig heeft om te leven, te leren en te werken. Doe je mee?
Hoeveel Bikkelhart heb je nodig?
Bikkels zijn er in allerlei soorten en maten. Designers, Marketing Automation- en Conversie Specialisten, Copywriters en Front-end Developers. We zijn afzonderlijk sterk, maar nog krachtiger als je ons combineert. Samen maken we van jouw project een succes.
We antwoorden meestal binnen een werkdag!