Sluit

Wij antwoorden meestal binnen 48 uur!

Blog

De 5 leukste taalfouten

Wij smullen van taalfouten. Dat klinkt misschien een beetje gemeen, maar komt uit een goed (bikkel)hart. Een hart dat nou eenmaal sneller gaat kloppen van taal (en van Harry potter, sorry voor de vele verwijzingen). Speciaal voor jullie som ik onze 5 lievelingsfouten op. Lees je door tot het eind? Dan vertel ik je ook ons geheim voor betoverende topteksten.
12 september, 2022
Door Laura Wijnands
Door Laura Wijnands
Leukste taalfouten

1. Foute spreekwoorden

Daar kraait geen hond naar, het onderste uit de kast halen en op je knieën gaan voor een huwelijksaanzoek. Heerlijk, maar daar klopt natuurlijk niks van. Je gaat op één knie voor dat aanzoek, het zijn hanen die kraaien en je haalt het onderste uit de kan. Spreekwoorden brengen je verhaal tot leven, daar is niks mis mee, maar als je ze verkeerd gebruikt kom je onprofessioneel over. Daarom zou ik je aanraden altijd even te googelen. Gebruik je een spreekwoord goed? Dan schiet je jezelf niet in de hand… eh, voet.

Laura-spreukwoorden-1146x800
Spreekwoorden of spreukwoorden? Zoek ze even op als je geheugen je obliviate.

2. Hoofdlettermisbruik

Het misbruiken van hoofdletters: dan heb ik het vooral over het onnodig gebruik van hoofdletters. Het lijkt alsof we woorden die we belangrijk vinden eerder met hoofdletters schrijven. Zo moet ik altijd lachen om de Marketing Specialist, het Plan van Aanpak of de Offerte. Andersom is trouwens ook niet best. Beledig je klanten niet door hun bedrijfsnaam met kleine letters te schrijven. Niet zo erg als een dt-fout, maar wel onnodig en een beetje slordig. 

 

3. De dt-fout

Ja, daar is die dan: ‘de dt-fout!’ Deze mag niet ontbreken in het lijstje, maar ik moet eerlijk toegeven dat wij ons hier ook wel eens schuldig aan maken. Een foutje moet kunnen, maar het is handig om je er altijd bewust van te zijn. 

Onze (magic)trick: zoek in het document op voorvoegsels van werkwoorden die geen ‘ge-’ krijgen in de voltooide tijd, dat zijn: verbeont en her (zoals bedoelen en herkennen). Daar gaat het vaak fout, dus die kun je dan extra checken. En twijfel je of er een -t achter moet? Vervang het werkwoord door smurfen. Wordt het werkwoord smurft, dan moet er een -t achter. Wordt het gesmurft, pas dan ‘t kofschip toe. 

Perkamentus-1145x800
Ook Perkamentus smurft erop los. Of zou de sorteerhoed hem vertellen of je woorden met een 'd' of 't' schrijft?

4. Aan elkaar of los?

Onze vuistregel is: bij twijfel, schrijf het aan elkaar! In het Nederlands schrijven we alles aan elkaar, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Engels. Denk maar aan ‘The Goblet of Fire’ , wat in het Nederlands ‘De Vuurbeker’ is. Het is door die Engelse invloeden in onze taal heel logisch dat we geneigd zijn meer los te schrijven. Dat maakt het helaas nog niet goed. Dus, het is: projectmanagement, kwartaalcijfers en vooruitbetaald.

 

5. Verkeerde opsomming

Klaar voor een extreem voorbeeld? Als je voor ons kiest, krijg je:

  • enthousiast team met doorzettingsvermogen;
  • Een goede prijs
  • we maken afspraken altijd in overleg.

Dit is wel een heel overdreven geval, maar we zien opsommingen zonder gelijke delen vaak voorbij komen. Dus hierbij een opsomming met punten waar je op moet letten bij een opsomming. Let op dat: 

  • de opsommingspunten logisch volgen op de inleidende zin;
  • de juiste leestekens worden gebruikt en het hoofdlettergebruik klopt;
  • de opsommingspunten dezelfde zinsstructuur hebben.

Twijfel je of je het goed doet? Pak Onze Taal er even bij.

Na al dat gezeur over wat fout gaat, sluiten we af met een tip over hoe je je saaie teksten kan omtoveren tot levendige verhalen.

Gebruik stijlfiguren.
Stijlfiguren maken je tekst levendig en overtuigender. Ze worden al eeuwenlang ingezet door koninginnen, presidenten en politici, maar ook poëten, journalisten en zangers zetten ze in om hun boodschap zo goed mogelijk te verwoorden. Twee van de bekendste zijn:

 

De alliteratie

Dit rijmpje ken je vast wel: Liesje leerde Lotje lopen langs de lange Lindelaan, maar toen Lotje niet wou lopen, toen liet Liesje Lotje staan. Een klassieke alliteratie. Je begint meerdere woorden met dezelfde letter (of lettergreep). Daardoor klinkt je zin lekker en blijft hij beter hangen.

De metafoor

Een metafoor verbindt twee dingen die eigenlijk niets met elkaar te maken hebben. Een bekend voorbeeld is ‘Een boom van een kerel’. Maar je kan ze ook zelf maken:
Je wil zeggen dat J.K. Rowling de mooiste boeken schrijft. Dat kan zo:
J.K. Rowling schrijft de mooiste boeken.
Maar ook zo:
J.K. Rowling schrijft zoals een nachtegaal zingt.

 

Er bestaan enorm veel stijlfiguren en misschien gebruik je er al een aantal onbewust. Benieuwd welke er allemaal zijn? Bekijk dan deze lijst. We hopen dat je ze er voor een volgende mail, presentatie of blog eens bij pakt om je verhaal nóg interessanter te maken. En vergeet je niet ook te checken op taalfouten? Dan sla je de plank straks helemaal raak! 😉

Door Laura Wijnands
Laura heeft 2 passies: reizen en klantreizen. Van Tasmanië tot Iran en van het versturen van een e-mail tot het bedenken van een creatieve campagne. In ieder stuk content zit de passie van een liefdesbrief en de creativiteit van een paradijsvogel. Stel je voor: campagnes waar je van in de lach schiet en slimme teksten die een ingewikkeld bericht verduidelijken. Met de hulp van Laura ben je daar in een mum van tijd.

Hoeveel Bikkelhart heb je nodig?

Bikkels zijn er in allerlei soorten en maten. Designers, Marketing Automation- en Conversie Specialisten, Copywriters en Front-end Developers. We zijn afzonderlijk sterk, maar nog krachtiger als je ons combineert. Samen maken we van jouw project een succes.

We antwoorden meestal binnen een werkdag!